Facebook'ta reklam vermek ve bu reklamlardan hedefinize uygun maksimum faydayı sağlamak için bazı başlıklara dikkat etmek gerekiyor.
Şimdi o başlıklara bir göz atalım;
Objektif:
Hedefinize uygun objektifi seçmeniz çok önemli. Objektif, Facebook algoritmasının bakış açısını belirler. Güncel kullanıcı davranışı hedefinize uygun olan kişiye gitmek size daha az maliyetle hedefinize ulaşmanızı sağlar. Marka algınızı yükseltmek istiyorsanız "Brand Awareness" seçerken, satış için "Conversion" objektifini seçmeniz önemli. Fakat bu seçimleri mutlaka bir plan dahilinde yapın. Planınızı; gün, objektif, kitle, frekans ve bütçe bazında netleştirmeniz oldukça önemli.
Placement Optimization:
Facebook'u sadece Facebook'tan ibaret görmeyin. Facebook ile birlikte Instagram, Messenger, Story ve Audience Network'ü birlikte düşünmeniz gerekir. Kurduğunuz reklam setlerini mecralara ayırmamanız gerekir. Çünkü Facebook'ta vakit geçiren bir kullanıcı aynı zamanda Instagram, Messenger, app veya bir sitede vakit geçiriyor. Bu kullanıcıyı sistemin tanıyabilmesi için ona aynı reklam seti altından tüm mecralarda ulaşmalısınız. Örneğin spor ile ilgilenenleri hedefliyorsunuz ve mecraları ayrı ayrı reklam setlerinde girdiniz. Burada sistem her iki reklam setinde farklı öğrenim sağlar, yani aynı insanı iki farklı kişi gibi algılar. Facebook'un elinde "user id" gibi önemli bir data mevcut. Bunu maksimum bir şekilde kullanabilmek istiyorsanız tek reklam seti içerisinde tüm platformları kullanıp, mesajınızı farklılaştırmalısınız. Bu şekilde eriştiğiniz kullanıcı, tüm mecralarda olan, tekil bir kullanıcı olacak ve aldığınız erişim rakamı tekil bir rakam olacak.
Platforma Uygun Kreatif
Facebook, Instagram veya Story'e özel kreatifler üretmek ve tüm optimizasyonunuzu platform özelinde kreatifler ile yapmalısınız. Her platformun kendine has dinamikleri mevcuttur. Kullanıcıların motivasyonunun her mecrada aynı olduğunu düşünemezsiniz.
Geniş Attribution (İlişkilendirme Aralığı) Seçimi
Sisteme ne kadar zaman ve alan tanırsanız, sistem o kadar fazla dataya bakma şansı bulur. Çok fazla data demek, daha fazla öğrenim ve test demektir. Hedeflediğiniz kitlenin davranışlarını daha iyi izleyebilmek demektir. Eğer performans reklamı yapıyorsanız, reklam seti düzeyinde sisteme daha geniş bir Attribution modeli tanımlamalısınız. 1 gün içerisinde reklamınızı görüntüleyip satın alma ihtimali olabilecek kullanıcı ile 7 gün içerisinde tıklayıp satın alma ihtimali olan kullanıcıyı da hedefinizin içerisine dahil etmeniz, daha fazla conversion getirebilir. Aynı zamanda reklam öğreniminin daha hızlı tamamlanmasını sağlayabilir ve daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
Kitle Exclude
Birden fazla reklam seti kuruyorsunuz ve bu reklam setlerinde belli hedef kitleler yer alıyor. Ve tabii ki oluşturduğunuz reklam setlerinde kesişim kümeleri mevcut. Bir reklam setinde hedeflediğiniz "spor ile ilgilenenler" kitlesi diğer reklam setinde hedeflediğiniz tasarım ile ilgilenen kitle içerisinde bulunuyor olabilir. Bundan dolayı bir hedef kitleyi mutlaka diğerinden exclude etmeniz gerekir. Eğer bunu yapmazsanız Auction (Açık arttırma) içerisinde reklam setlerini birbirleri ile yarıştırmış olur, tabiri caizse ayağınıza sıkmış olursunuz.
A|B Test Kurguları
Açacağınız reklamlardan bir öğrenim sağlamak istiyorsanız hedefleriniz doğrultusunda kreatif, hedef kitle veya objektif özelinde testler yapabilirsiniz. Test mantığında, bir kullanıcı kitlesini iki ayrı eşit parçaya bölmek vardır. Örneğin kreatif testi yapmak istediğinizde, reklam setine girmiş olduğunuz "spor ile ilgilenenler" kitlesini iki eşit parçaya böler ve kitlede hangi tasarımın hedeflerinize göre daha iyi sonuç verdiğine dair bir rapor sunar.
Testi ortalama 1 hafta yayında bırakmanızda fayda var. Teknik olarak 3 günden daha aşağıda yayınlarda test açılamadığını bir kenara not etmek gerek. Test yapmanın sınırı yoktur. Hangi kreatif ile kaç frekansta, hangi kitleye ağırlık vermeniz gerektiğini öğrenmenin yegane yolu A/B testleri kurgulamaktır.
Öğrenim Süresi
Facebook'ta bir kitle hedeflediğiniz zaman Facebook'a hedef olarak verdiğiniz kitlenin içerisinde incelemelerde bulunur. Kitlenin içerisinde reklamınıza tepki veren, hedefinize uygun davranışta bulunan kitleyi öğrenmeye çalışır. Bu kitlenin yaş aralığını, evli olup olmadığı ve aynı şekilde tepki gösteren kullanıcıların benzerliklerini analiz eder. Benzerlikler üzerinden de o kitle içerisindeki aynı benzer kitleyi bulmaya çalışır. Bunu öğrenebilmesi için de sistemin en az 50 dönüşüm elde etmesi gerekir. 50 dönüşümden sonra artık bu elde ettiği dönüşümler arasında benzerlikleri algılayabilir ve davranışsal hareketlere bakarak daha fazla performans almak amacıyla benzer kitlelere gitmeye çalışır. Bundan dolayı öğrenim süresinin bitmesini beklemeden reklam setinde bir değişiklik yapmak sizi daha iyi performans elde etmenizden alıkoyabilir.
Tüm bu konularda daha fazla detay öğrenmek için Dome İstanbul'daki eğitimime beklerim.
Eğitim detayları için tıklayın!
Comments