top of page
Yazarın fotoğrafıfurkanacarel

Facebook'ta Nasıl Hedefleniyorum?


Facebook reklamcılığını anlama yolunda en temel ve en anlamlı soru bu olsa gerek. Herhangi bir e-ticaret sitesinde baktığınız ürünün aynısı veya benzerleri benim karşıma nasıl çıkıyor? Ya da ilgi duyabileceğim bir ürün nasıl oluyor da benim karşıma çıkıyor?


Bu konuyu kısaca 3 başlıkta özetlemek isterim;


Objektif ve Hedefleme:

Facebook ve Instagram içerisinde herkesin belli aldığı aksiyonlar var. Kimimiz daha fazla video izler, kimimiz daha fazla bir içerik beğenir, kimimiz ise reklam üzerinden e-ticaret sitelerine gidip alışveriş yapar. Tüm bu davranış biçimleri Facebook "Ads Manager" arayüzünde bir objektif şekline denk gelir. Reklam verenler tam da bu noktada hangisini hedef ediniyorsa, o objektif biçimi ile sizi, sizin davranışlarınız üzerinden hedefler.


Seçilen objektif, reklam veren tarafından ilgi alanı, demografik özellikler ve davranışa göre kırılımlar ile hedeflenebilir. Eğer bu seçilen hedefleme özellikleri içerisinde yer alıyorsanız, karşınıza reklamları çıkacaktır.


Sinyaller

Facebook, Instagram, Google, bir mobil uygulama veya herhangi bir internet sitesinde gezinirken belli sinyaller bırakıyorsunuz. Hatta daha da ileri gitmek gerekirse bir mağazaya gittiğinizde bile bu mecralara bir sinyal bırakıyorsunuz.

Bu sinyaller, mecraların algoritmalarında bir yere yerleşiyor ve orada birikiyor.


Örneğin bir otomobil almaya karar verdiniz. Öncelikle Google'da bir search yaptınız ve bir otomobil firmasının sitesine gittiniz. Daha sonra oradan çıkıp Instagram'da aynı otomobil firmasının bir postunu beğendiniz ve karşınıza bir de Facebook'ta gezinirken ilgili firmanın reklamı çıktı ve ona tıkladınız. Tüm bunların hepsi sizi bir hedef kitle grubunun içerisine dahil ediyor. (Hangi hedef kitleye dahil olduğunuzu kişisel olarak görebiliyorsunuz: detaylar) Google, internet sitesine bıraktığınız sinyali 540 güne kadar, Facebook, bıraktığınız beğeni sinyalini 365 gün boyunca tutuyor. Yani bu zaman boyunca mecralar sizi tekrar hedefleyebilir ve size özel reklam kreatifleri ile gösterimler sağlar.


Objektifler ile filtrelenen kullanıcı davranışları, elde edilen sinyaller mecralar tarafından bir potada eritiliyor ve ilginlik oranları ile ete kemiğe bürünüyor.

Reklamın İlginliği:

Dünya üzerinde bu alanda büyük şirketlerden iki tanesi #Facebook ve #Google.

İki mecranın da benzer, temel bir hedefi var. Reklam kreatifi, hedeflenen kitle ve yönlendirilen web sayfasının aralarındaki ilginlik oranı. Bu iki mecra da, 3 noktanın arasındaki ilginlik oranı üzerinden puanlamalar yapıyor. Aynı zamanda kullanıcılara reklamları rapor etme şansı tanıyor. Tahmin ettiğiniz gibi kullanıcılardan gelebilecek negatif geri bildirimler de bu orana etki ediyor. Esas alınan nokta; kullanıcıların karşısına daha fazla ilgi duyabilecekleri reklamların çıkması. Karşınıza çıkan tüm reklamların sıralamasına etki eden en büyük unsur da ilginlik oranları oluyor.

 

Hedefimize uygun objektif ve hedefleme seçimi, kullanıcıların ayak izlerini takip ve analiz, ilgili reklam içeriği, Facebook reklamcılığının sac ayaklarıdır. Bir tanesinin aksaması tüm firmalar için ek bir maliyet oluşturabilir.

62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page